Ναβίντ - Το βιβλίο

Το βιβλίο "Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές" (στο οποίο βασίστηκε το παιχνίδι) εκδόθηκε από τις εκδόσεις Κέδρος το 2007 και την ίδια χρονιά ήταν υποψήφιο για το βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας του λογοτεχνικού περιοδικού "Διαβάζω".

Η ιδέα όμως για τη συγγραφή του ήταν ακόμη παλαιότερη. Ξεκίνησε περίπου το 2002, μέσα στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ). Αφορμή ήταν οι αληθινές ιστορίες προσφύγων, που οι ίδιοι τις μοιράζονταν με τους δικηγόρους της Οργάνωσης προκειμένου να γίνει κατανοητό στους τελευταίους γιατί έφυγαν από τη χώρα τους και δεν μπορούσαν να επιστρέψουν εκεί.

Οι ιστορίες τlyxnari2ων προσφύγων ήταν και παραμένουν συγκλονιστικές. Αυτές τις ιστορίες έπρεπε να τις μάθουν όλοι και κυρίως τα παιδιά για να καταλάβουν ότι κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν επιλογή: αν μπορούσαν, αν δεν κινδύνευε η ζωή και η ελευθερία τους, δεν θα εγκατέλειπαν τη χώρα τους, την οικογένειά τους, τους φίλους τους. Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν, δεν αφήνουν το σπίτι τους για πλάκα, δεν έρχονται εδώ με σκοπό να μας πάρουν τις δουλειές, να μας ληστέψουν ή να αλλοιώσουν την ταυτότητά μας. Α, και φυσικά δεν έρχονται για διακοπές!

Κάπως έτσι λοιπόν γράφτηκε "Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές". Και παρόλο που διαπραγματεύεται ένα δύσκολο θέμα, κατάφερε να γίνει ιδιαίτερα αγαπητός στα παιδιά. Αυτό μάλλον το χρωστάει και στον συμμαθητή του και συμπρωταγωνιστή, Άλκη, ο οποίος μέσα από το μάθημα της Έκθεσης (το μοναδικό που του αρέσει πολύ!) αφηγείται με παιδική αφέλεια και χιούμορ, την ιστορία του συμμαθητή του Ναβίντ.

Ο Άλκης και ο Ναβίντ, από το 2007 έχουν επισκεφθεί πολλά σχολεία (είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και σήμερα, μαθητές και δάσκαλοι ζητούν τη διοργάνωση παρουσιάσεων του βιβλίου) και οι περιπέτειές τους έχουν εμπνεύσει πολλούς να φτιάξουν πράγματα θαυμαστά (εργασίες, χειροτεχνίες, ζωγραφιές, παιχνίδια, ιστορίες, αφηγήσεις και κριτικές του βιβλίου, ακόμη και θεατρικές παραστάσεις!)

Δείτε παρακάτω ενδεικτικό υλικό σχετικό με το βιβλίο:

http://paidikhlogotexnia.blogspot.gr/2009/07/blog-post.html
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_12/06/2008_273609
http://processwork.gr/blog/archives/4273
http://www.kedros.gr/product_reviews_info.php?products_id=3503&reviews_id=18
http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_columns_2_11/03/2010_393793
http://limnografoi.wordpress.com/2009/04/10/είναι-εύκολο-να-το-λες-αλλά-όχι-να-το-ζε/
http://www.oanagnostis.gr/www-navid-gr-ένα-βιβλίο-που-έγινε-παιχνίδι/
http://www.navid.gr/TANEA.pdf

 

 


Additional information